ENERGIE bewust

In 2014 was de CV-ketel in onze woning aan vervanging toe en hebben we ook gelijk de spouw muren (opnieuw) laten isoleren. Vanaf dat moment zijn we de meterstanden wekelijks gaan bijhouden om meer inzicht te krijgen in het verbruik van gas en elektrisch binnen ons gezin en om te zien of de investering de verwachte besparing bracht.

Omdat we de verbruiken nu kenden en het effect van koud en warm weer terugzagen in het gasverbruik, werd het ook mogelijk - een leuk spel - om aan wat andere knoppen te draaien en te zien wat dit opleverde:

  • wat als je de droger minder gebruikt
  • wat als je de kachel een graad lager zet
  • wat als je energiezuinige lampen inzet
  • wat als je minder lang doucht

Het effect op de kosten - niet geheel onbelangrijk - wilden we natuurlijk ook graag weten, dus hiervoor werd een Excel-blad uitgewerkt met als basis de jaarrekeningen van de afgelopen en komende jaren. En daarmee:

  • zijn we ons bewust van de variabele en vaste kosten
  • kunnen we zelf de tarieven en besparing vergelijken van verschillende leveranciers
  • is het duidelijk welk aandeel naar de netbeheerder en belastingdienst gaan (liggen vast en kun je niet beïnvloeden)

Met dit inzicht over ons verbruik en onze kosten is het nu heel eenvoudig om ook het effect en terugverdientijd van grotere investeringen als een zonneboiler, zonnepanelen of warmtepomp te berekenen en te controleren na aanschaf.

Deze TIPS en TOOLS wil ik graag met jullie delen en stel ik helemaal gratis beschikbaar, zodat we ieder ons eigen deel kunnen bijdragen aan een Beter Milieu. Je wordt daarmee op eenvoudige wijze ENERGIE bewust. Meten is weten en jij wilt toch ook niet (geheel) afhankelijk zijn van de diensten van derden? Vraag daarom nu de ENERGIEMETER (Excel) aan door je emailadres en naam hieronder in te vullen.

jkddfk

Ik weet zeker dat jij er net zoveel plezier aan beleeft als ikzelf.

jkfjkak

Cobi